Zmieniający się wciąż klimat wymusza na nas ograniczenie używania niebiodegradowalnych, szkodliwych dla naszej planety rozwiązań. Dlatego właśnie powstają samochody elektryczne, coraz więcej kosmetyków opiera się na naturalnych składnikach, a firmy cateringowe i gastronomiczne wybierają http://marmolejo.org/?sryvparawi=twitter-conocer-gente&2fe=c2 ekologiczne i bezpieczne dla nas naczynia jednorazowe.

Ochrona planety z ekologicznymi opakowaniami

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom coraz bardziej świadomych konsumentów, producenci jednorazowych opakowań proponują szeroki wybór rozwiązań. Najpopularniejszym i od dawna stosowanym materiałem do produkcji tego rodzaju naczyń jest papier. O ile doskonale sprawdza się jako http://lilit-adoption.com/page/10/mejs.icelandic materiał biodegradowalny, niekoniecznie zachwyca funkcjonalnością. Ze względu na budowę tego rodzaju papieru, należy mieć na uwadze, że może powodować przemakanie opakowania, w szczególności, gdy będzie używany do napojów oraz zup.

Całkowitą nowością, która zachwyca nie tylko ze względu na przyjazność dla środowiska czy neutralny wpływ na organizm człowieka, ale także pełną funkcjonalność jest pulpa z trzciny cukrowej, zwana także bagassą. To niezwykłe tworzywo nie tylko nie zmienia smaku i zapachu potraw, ale sprawdza się także doskonale do ciepłych dań, zachowując ich temperaturę. Co więcej, w porównaniu do http://covid-innovation.fr/?kontrolnarobota=femme-cherche-homme-nouveau-brunswick&5b7=65 jednorazowych naczyń z papieru, pulpa zapewnia lepszą odporność na namakanie. I co najważniejsze z punktu widzenia naszej planety: bagassa tworzona jest z pulpy, która pozostaje po uzyskaniu cukru trzcinowego. Oznacza to, że produkcja opakowań z pulpy z trzciny cukrowej nie wymaga specjalnego ścinania drzew, jak to ma miejsce w przypadku ekologicznych pojemników z papieru czy drewna.

Alternatywnym rozwiązaniem zarówno dla dobra planety, jak i konsumentów są naczynia z ekologicznego bambusa, który w porównaniu z papierem i pulpą z bagassy jest zdecydowanie bardziej twardy, stabilny i odporny na uszkodzenia.

Co daje planecie wykorzystywanie ekologicznych materiałów do produkcji jednorazowych opakowań? O ile nie sposób ograniczyć zapotrzebowania rynku na tego rodzaju produkty ze 100% biodegradowalnymi tworzywami możemy ograniczyć dostawanie się do ziemi szkodliwych, często toksycznych, mikro drobinek. Nie da się ukryć, że także konsumenci zyskują na tego rodzaju rozwiązaniach – do ich organizmu nie przedostają się niebezpieczne dla ich zdrowia i życia substancje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *