Zmiany klimatyczne, jakie możemy obserwować jako konsumenci od kilku lat sprawiają, że rośnie nasza świadomość tego, jak nasza codzienność wpływa na planetę. Biodegradowane opakowania to już nie tylko rozwiązania stosowane przez branżę gastronomiczną, ale także kosmetyczną, spożywczą i wiele innych.

Każdy sektor stara się, by być jak najbardziej eko i nie przyczyniać się negatywnego wpływu na http://boisdebout53.org/?syleyman1=site-de-rencontre-s%C3%A9n%C3%A9gal-gratuit&e7f=89 środowisko naturalne. Ale co najważniejsze, także my sami, prywatne osoby mamy w swoich rękach przyszłość planety. Wraz z tą świadomością rośnie grono osób, które także do domu wybiera bezpieczne dla środowiska rozwiązania.

Biodegradowane opakowania do domu i gastronomii

Coraz częściej zarówno w mieście, jak i w domach wybierane są Thanh Hóa opakowania zero waste, czyli takie, które ograniczają produkowanie odpadów i powstają z naturalnych surowców takich jak rencontre femme black sur massy bambus, papier, skrobia czy nawet kukurydzy. Każde z nich charakteryzuje się nieco innymi właściwościami, a ostateczny wybór należy oczywiście od nas samych.

Coraz większą popularność zdobywa jednak biodegradowalna pulpa z trzciny cukrowej, znana również jako bagassa. Ten niezwykły materiał wykazuje doskonałe właściwości, dzięki czemu może być stosowany zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań czy napojów. Bagassa przypomina swoją fakturą połączenie papieru i bambusa, łącząc ich najlepsze cechy. Doskonale utrzymuje ciepło, jest odporna na uszkodzenia i odkształcenia, a co najważniejsze – jest w pełni ekologiczna. Podczas procesu jej powstawania nie ma żadnych odpadów, jak w przypadku produkcji papierowych opakowań – bagassa jest bowiem ubocznym produktem przetwarzania trzciny cukrowej. Po zużyciu wystarczy wyrzucić ją do pojemnika na bioodpady. Co więcej, pulpę można jeszcze raz wrzucić do ogniska.

A jakie produkty można stworzyć z trzciny cukrowej? Są to przede wszystkim jednorazowe pojemniki, tacki i opakowania na dania na wynos takie jak sałatki, pizza, kebab, tortilla, burgery czy nawet zupy. Można z niej wyprodukować także jednorazowe kubki na zimne i ciepłe napoje. Do kompletu biodegradowalnego brakuje tylko sztućców, które również mogą zostać stworzone z bagassy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *